Heerlijke
appeltaart…
Op verzoek
afgelopen week flink wat taarten gemaakt. Zo ook deze appeltaart.
Meestal pak ik
een pak mix maar ik had daar niet genoeg aan dus heb ik dit recept
uitgeprobeerd.
Wilde n.l. een
groot bakblik gebruiken.
Nodig:
voor het deeg
250 gram bloem
175 gr roomboter
80 gr suiker (heb zelf basterdsuiker gebruikt)
2 eieren (1½ voor het deeg, ½ ei voor bestrijken)
1 theelepel kaneel
voor de vulling
1 kilo zure appels (elstar, goudreinet)
70 gram rozijnen
30 gram krenten
3 theelepels kaneel
Bereidingswijze:
Meng de bloem,
zachte boter, suiker, kaneel en 1½ ei in een kom. Dit tot een soepel deeg
kneden
Bedek hiermee
de bodem en de randen van de bakvorm met ¾ van het deeg.
Handige tip
knip bakpapier op de maat die je nodig hebt en rol het deeg hierop uit plakt
het niet op je aanrecht en het is gelijk groot genoeg
Verwarm de oven
voor op 170°C.
Schil de appels
en snijd ze in stukjes.
Meng dit de rozijnen en kaneel. Vul hiermee de
taartvorm.
(ook lekker een
beetje abrikozenjam door de vulling)
Rol de rest van
deeg uit tot en snijd hier dunne reepjes van. Bedek de taartvulling kruislings
met de reepjes deeg en druk de randen dicht.
Bestrijk met het restje
losgeklopte ei de bovenkant van de taart.
Bak de
appeltaart ongeveer 60 tot 65 minuten in de voorverwarmde oven gaar en
lichtbruin.
Variaties:
Voeg een
handvol (ongezouten) noten toe, bijvoorbeeld amandelen, hazelnoten, walnoten of
een mix. Je kunt ook wat amandelspijs over de taartbodem verdelen en dan het
appelmengsel daar bovenop.
Wat ook
lekker is:
Er was nog een restje deeg over,daarvan heb ik een kersentaartje gemaakt.
Ik had nog
kersen in een pot een beetje vruchtenjam er doorheen gemengd en dit verdeeld
over de bodem.
En de taart afgemaakt zoals de appeltaart.
Een nieuwe volger erbij Welkom...
Wat een heerlijke taart, ziet er goed uit! Nog bedankt voor je lieve berichtje op mijn blog. Antwoord op je vraag; ik werd benaderd, ben benieuwd of er nog meer op volgen..super leuk om te doen. Ben trouwens ook op huisje kijken ontwerpster, maybe kennen ze me daarvan? Geniet van je heerlijke taaart. Lieve-groetjes, Verie
BeantwoordenVerwijderenWat zien die taarten er heerlijk uit Nelleke. Kreun Kreun. Volgende week krijg ik vakantie. En het weekend krijgen we nogal veel aanloop misschien een idee om ook te maken.
BeantwoordenVerwijderenLiefs Anneke