vrijdag 5 juli 2013

Zeeuwse Bolussen….

 Zeeuwse Bolussen….




Een leuk recept ik had helaas geen gist meer in huis maar ga dit zeker vlug proberen

Ingrediënten
500 gram Bloem
1 mespunt Zout
3,5 deciliter Melk
50 gram Gist
75 gram Boter
1 Ei
250 gram Bruine basterdsuiker
2 eetlepels kaneel


Werkwijze
Zeef de bloem boven een schaal en doe daar wat zout bij. Verwarm de melk tot dat deze lauwwarm is. Los dan de gist samen met de boter op in een klein beetje lauwe melk. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar het gistmengsel in.
Voeg een losgeklopt ei toe.
Giet nu scheutje voor scheutje de rest van de lauwe melk bij de bloem en ga nu alles vanuit het midden kneden tot een lekker soepel deeg.
Laat het deeg ca. 1 uur rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats. 
De kaneel en de bruine basterdsuiker door elkaar mengen.

Na het uur rijzen het deeg nog een keertje goed kneden. Maak gelijke porties van het deeg ongeveer 60 gram. 
Laat dit 15 minuten liggen onder een plastic zak. Hierna de deegbolletjes door het suiker-kaneelmengsel rollen en weer 15 minuten laten rijzen. Rol de deegstukjes door de suiker uit tot lange strengels, en rol ze op je vinger op. 
Het is heel simpel, pak de strengel aan het uiteinde tussen je duim en wijsvinger, en draai dan de strengel in 2 keer rond je vinger. 
Leg de bolussen gelijk op een met bakpapier bekleedde bakplaat met het uiteinde van de bolus onder de bolus. Laat de bolussen onder een plastic zeil een half uur rijzen. Verwarm de oven alvast voor op 250 graden Celcius. 


Bak de bolussen in 10 minuten gaar en bruin. 
Na het bakken de bolussen gelijk omdraaien maar pas op voor de suikerstroop want die is erg warm. 
Laat de bolussen nu afkoelen maar niet droog worden.

Succes,
 en als je dit recept hebt gebruikt vind ik het leuk om te lezen wat je er van vond!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen